TAF-møte mandag 1. september 2008 "Opplæring i bruk av observatoriet"

 

Det var en gjeng på 17 stykker som møtte på observatoriet, med den mest langsveisfarende helt fra Nord-Møre (3 timers kjøring..). Værvarselet fra www.yr.no hadde meldt klarvær hele kvelden og natta, men tror du ikke det var et lokalt lite lokk som måtte legge seg akkurat over observatoriet! For det var faktisk klart rundt hele horisonten som vi kunne se fra Bratsberg. Makan til uflaks! ..

 

Det meste av kurset var imidlertid ikke avhengig av klarvær. Først gikk Birger gjennom rutinene for åpning av varmebrakka, å slå på hovedbryteren, åpning av observatoriet og å flytte vekk taket fra observatoriebygningen. Det siste er blitt litt mer knotete enn før siden C14-tuben er større enn den gamle C11-tuben, og derfor må faktisk teleskopet først slås på og flyttes fra sin liggende hvileposisjon til en skrått nedoverpekende posisjon for å kunne dra taket forbi. Etter å ha bekreftet riktig klokke på håndkontrollen etter oppstart (ved å trykke Enter eller Undo for å justere), setter man hastighet ved å trykke "Rate" og 9 for maks hastighet, deretter brukes piltastene til å bringe tuben i ønsket posisjon. Det kan være lurt å først sette Rate til 6 for å sjekke hvilke taster som bringer teleskopet i riktig retning siden det er liten klaring til takbjelkene. Når man vet hvilke taster som er de korrekte, så setter man Rate til 9. Denne manuelle måten å flytte teleskopet på er alltid tilgjengelig, og lavere hastigheter settes ved å velge et mindre tall. Det ligger også en sikkerhetslenke der som man fester taket med etter at det er rullet av (beskytter mot evt. vindkast). På selve tuben festes en hjemmelaget dugghette (som må kiles fast med små kiler når det ikke er kaldt), og okularet settes på. Birger påpekte flere ganger at alle ting har sin faste plass, og det er viktig at man setter ting tilbake igjen, både slik at man selv finner det i mørket, og slik at nestemann som bruker observatoriet finner det slik det skal være.

 

Når alt dette er gjort er faktisk alt klart til observasjon, for når teleskopet slås på er siste opplinjering lagret. Så det eneste teleskopet trengte å få bekreftet i oppstarten var om klokka var riktig satt, noe den som oftest allerede er. (Dette muliggjøres av at teleskopet settes i "Hibernate" (dvale) når vi går hjem slik at alle data huskes.) Nå var det bare å trykke "M" og skrive "013" og trykke "Enter". Og vips så pekte teleskopet i retning av M13 som dessverre lå bak skyer i går kveld. Og roter man seg ned i menyer og funksjoner man ikke skjønner, kan man alltid trykke "Undo" for å komme seg et nivå opp. Noen små regndråper gjorde at vi fikk en demonstrasjon av en hurtig utført nedstengningsprosedyre. Husk alltid å velge "Hibernate" før power slås av!

 

Mens det regnet gikk Birger gjennom ekstrautstyret, hva vi har og hvor det ligger. Det er snakk om okularer, diverse filtre, et billig CCD-kamera fra Meade og et par reducere. Tom Reidar hadde med kaffe og noe og bite i som ble servert i varmebrakka.

 

Duskregnet ble heldigvis svært kortvarig, og taket ble trukket fra igjen. Skylaget sprakk opp noen steder og det gikk faktisk an å observere litt. Men det var et lite problem med okularet og gjengene på diagonalen, det var blitt skrudd litt skjevt inn. Albin fikk ordnet dette, men et lite rykk gjorde at teleskopet kom litt ut av posisjon. Goto'en var ikke helt seg selv etter dette og bommet konsekvent med denne "Albin"-faktoren som vi spøkte litt med. Men vi fikk kikket på noen objekter siden den ihvertfall fortsatt traff innenfor søketeleskopet og vi kunne posisjonere manuelt. Birger nølte i det lengste med å opplinjere teleskopet på nytt, for tidligere har man brukt "Factory Settings" for å få dette til - men da vil alle data man har lagt inn forsvinne inkludert posisjonene til 90 av Birgers variable stjerner. Men sent på kvelden fant vi ut hvordan vi opplinjerer teleskopet uten å miste noe data. Det er faktisk så enkelt som å slå av power-knappen uten å gå i hibernate. Når man da starter opp igjen får man anledning å opplinjere ("Two Star Alignment"). De fleste hadde imidlertid dratt hjem da dette ble oppdaget, så opplinjering bør demonstreres ved et senere tidspunkt. Opplinjering må man også gjennom rett etter evt. strømbrudd.

 

Opplinjeringsprosedyren er forøvrig ganske enkel, men krever at man kjenner navnet på noen sterke stjerner på himmelen. Det er 2-star alignment som brukes siden den er mest nøyaktig. Gotoen velger stjerner for deg, men du kan velge andre stjerner dersom de ikke er synlige - f.eks. pga. skyer slik som i går kveld. Gotoen går dit den tror stjernen er. Så må man finne den i søkeren, sentrere den i okularet og trykke Enter og deretter Align igjen. Så spørres det etter ekstra kalibreringsstjerner. Her bør man minst velge 2, helst 3 stjerner fra ulike deler av himmelen som man på samme måte sentrerer i okularer og trykker Enter og Align igjen. Når man er ferdig trykker man "Undo" og gotoen kan brukes igjen. Etter "Two Star Alignment" anbefales det sterkt å kalibrere monteringen. Dette gjøres ved å trykke "Menu" etterfulgt av "Utilities". Så velger man "Calibrate Mount" og trykker "Enter" først for "R.A. Switch" (trykk "Enter" igjen etter at to tall vises på dispalyet) og så for "Goto". Ved kalibrering av GoTo tar teleskopet seg en liten runde.

 

Man kan også senere legge inn ekstra kalibreringsstjerner dersom opplinjeringen skulle vise seg å være bittelitt unøyaktig.

 

Etter "Two Star Alignment" + kaliberering av monteringen traff teleskopet alle objekter godt innenfor synsfeltet med 40mm Pentax øyestykket.

 

Det er laget sjekklister for oppstart og avslutning av observasjonen + utstyrsliste som viser hvor alt utstyret skal lagres. Det er også laget Loggskjema som skal fylles ut av den som har hovedansvaret for en observasjonskveld. Disse ligger i ringperm i observatoriet. Hovedansvarlig SKAL ALLTID skrive loggskjema. Det blir også etter hvert laget diverse prosedyrer for blant annet åpning og lukking av observatoriet (skyving av tak er en kritisk operasjon nå som taket kan slå bort i teleskopet).

 

De siste 4 forlot observatoriet ca. 00:30 etter en lærerik kveld.

 

Referent: Tom Reidar Henriksen